DO! - boot 1
DO! - water
Expedition DO! 2024 powered by

Expedition DO!

DO!, het centrum voor ondernemerschap aan UGent, lanceert jaarlijks Expedition DO!, een uniek Engelstalig 7 maanden start-up programma voor ondernemend talent.

Het is de missie van de expeditie om studenten en onderzoekers te ondersteunen en inspireren zodat ze cruciale ondernemende vaardigheden ontwikkelen met als doel:

 • een businessidee vorm te geven
 • dat businessidee uit te bouwen tot een succesvolle start-up

 

Daarnaast beloont de expeditie deelnemende teams doorheen het traject met aanmoedigingsbudgetten. Kers op de taart is het startkapitaal van 5.000 euro dat naar de 2 winnende teams gaat om hun onderneming een verdere boost te geven.

Dankzij de ondersteuning vanuit een uitgebreid netwerk aan experten en bestaande acceleratieprogramma’s worden vroege ideeën omgebouwd tot schaalbare businessmodellen. De sponsors en partners van Expedition DO! zullen deel uitmaken van het expertennetwerk, de workshops en/of het juryteam doorheen het traject.

Expedition DO! bereidt deelnemers ook voor op acceleratie- en incubatieprogramma’s buiten de universiteit. 

De inschrijvingen voor 2024 zijn gesloten.

DO! - Roer

A ship in the harbor is safe, but that is not what ships are built for.

(John A. Shedd)

Waarom de expeditie?

Etappe 1: maart – juli (20 teams)

In deze eerste etappe staat de validatie van je idee centraal. We starten met een intensief bootcampweekend om je business te kickstarten. We zetten het traject verder met regelmatige coachingsessies, workshops, mogelijkheden tot netwerken en we helpen je de beste route te selecteren om op te starten. Deze etappe wordt afgesloten met de ‘Summer Pitch’, waarop je je vooruitgang presenteert. De teams die zich hier kunnen bewijzen, ontvangen 250 euro aan prototypingbudget en zetten de expeditie verder.

Etappe 2: juli – september

In etappe 2 focussen we op de ontwikkeling van je businessconcept en bereiden we de opstart van je start-up voor. De intensieve coaching wordt verdergezet en aangevuld met thematische online inhoud. Dit zal je helpen het juiste businessmodel te definiëren, een manier te vinden om je idee te financieren en naar de markt te brengen. Afsluiten doen we opnieuw met een inspirerend bootcampweekend. Ook hier zullen alle teams hun vooruitgang presenteren. Op basis van deze pitches worden de 8 finalistenteams geselecteerd. Zij krijgen een plek op het podium van Expedition DO!’s live slotevent, ‘Final Destination Pitch Night’ en ontvangen 500 euro om hun business te boosten.

Etappe 3: september – oktober (8 teams)

We focussen op pitchen en helpen je je ultieme presentatie op punt te zetten. In beide studenten- en onderzoekerscategorie wordt een winnaar verkozen die € 5.000 euro aan startkapitaal binnenhaalt tijdens het slotevent van de expeditie. Bereid je voor op een intensieve mix van pitchen, coachings, feedback en podiumrepetities.

Doorheen het traject kunnen de deelnemende teams een mooie som aan prijzengeld verzamelen. Elk deelnemend team dat etappe 2 behaalt in juli, ontvangt een protypingbudget van 250 euro. De 8 finalistenteams die geselecteerd worden voor etappe 3 in september, kunnen daarbovenop rekenen op 500 euro per team. Als kers op de taart wordt tijdens het slotevent op 3 oktober voor beide tracks (studenten en onderzoekers) een winnaar verkozen die 5.000 euro aan startkapitaal binnenhaalt. 

Dat brengt het totale prijzengeld op: 

 • 250 euro voor elk team dat deelneemt aan de expeditie t.e.m. etappe 2
 • 750 euro voor elk team dat deelneemt aan de expeditie t.e.m. etappe 3
 • 5.750 euro voor beide winnaars van Expedition DO! 2024

Elk(e) (team van) student(en) / onderzoeker(s) die (dat):

 • diens innovatieve idee wil valideren en achterhalen of het marktklaar is of zou kunnen zijn
 • het grotere potentieel van een bestaande business wil verkennen en die opschalen

 

Ten minste 1 teamlid moet een UGent, Arteveldehogeschool- of HOGENT-student (die minstens 27 studiepunten opneemt – tenzij in uitzonderlijke gevallen) of -onderzoeker zijn. Ook wanneer je afstudeert / je onderzoek afrondt later in hetzelfde academiejaar, kan je deelnemen aan Expedition DO!

Teams kunnen tot 3 actieve teamleden inschrijven voor het programma. Indien je deel uitmaakt van een groot team (met meer dan 3 teamleden), zullen de overige teamleden enkel toegang krijgen tot de online sessies en de online content op Ufora. Aan de offline activiteiten zullen ze niet kunnen deelnemen. Wanneer je geselecteerd wordt voor Expedition DO!, verwachten we dat alle actieve teamleden deelnemen aan het volledige Expedition DO!-programma. Tenminste één actief teamlid dient aanwezig te zijn tijdens elke Expedition DO!-activiteit.

Inschrijven kan in 2 tracks

 • een studententrack
 • een onderzoekerstrack (hiertoe behoren PhD’s, postdoc’s,  ZAP’ers, AAP’ers en WP’ers)

Indien een team inschrijft met zowel studenten- als onderzoeksleden wordt de categorie bepaald op basis van de aard van het businessidee. 

Voor beide tracks wordt tijdens het slotevent een winnaar verkozen die telkens met 5.000 euro aan startkapitaal aan de haal gaat. 

 • Teams die geslecteerd worden voor het programma betalen een inschrijvingsgeld van € 100 per actief teamlid voor het volledige programma. Dit inschrijvingsgeld omvat alle activiteiten / weekends, 1 Expedition DO!-hoodie, expertenadvies / mentoring / coaching / keynote-sessies, coworking-voorzieningen tijdens etappe 1 en content. Bij vragen hierover, aarzel niet om ons te contacteren.

 

De timing van het traject in 2024 is de volgende (exclusief individuele maandelijkse coachingsessies):

 • 31 januari: opening van de inschrijvingen
 • 29 februari: inschrijvingsdeadline
 • 7-8 maart: Selectiepitches
 • 14 maart: Welkomstevent
 • 22-24 maart: Kickoff Bootcamp op locatie
 • 28 maart, 18 april, 25 april, 2 mei, 13 mei & 5 september: Thematische Workshops
 • 02 juli: Summer Pitch
 • 29 augustus: Progress Presentation
 • 14-15 september: Finalist Pre-selection Bootcamp
 • 03 October: Final Destination Pitch Night (publiek slotevent van het programma)

 

Ten minste 1 actief teamlid dient aanwezig te zijn tijdens elke activiteit.
Bekijk dit intensieve Expedition DO!-schema als een kleine stap voor jou maar een gigantische sprong voorwaarts voor je start-up.

De opgesomde activiteiten zijn niet limitatief en de timing is steeds onder voorbehoud.

Om geldig in te schrijven, dien je als team het volgende in: 

 • 1 ‘concept’-inschrijving
 • een individuele inschrijving voor elk actief teamlid 

 

Bijvoorbeeld:

Je bent een soloteam? Dan dien je 1x de concept-inschrijving in en 1x de individuele inschrijving.

Of je bent een team dat bestaat uit 3 actieve leden? Dan dien je 1x de concept-inschrijving in en 3x de individuele inschrijving (elk teamlid vult zijn eigen formulier in).

De individuele inschrijving omvat ‘The Hunchup-test’, het invullen van deze test duurt gemiddeld 46 minuten.

Alle actieve teamleden ontvangen een link naar de individuele inschrijving nadat de conceptinschrijving vervolledigd werd. 

Binnenkort op het programma

Er zijn geen events gevonden

De inschrijvingen voor 2024 zijn gesloten.

Wil je op de hoogte gehouden worden van toekomstige edities?

Recht door zee dankzij onze geweldige sponsors